Sugar varsta de o luna si trei saptamani, nascut prematur, 36 de saptamani, cu greutatea la nastere 2900 grame, solicita consilierea in alaptare la domiciliu pentru eliminarea laptelui praf si a laptelui muls din alimentatia sugarului.

Intrucat in ultimele zile prezinta agitatie la san in timpul suptului, mama declarand ca reprizele de supt cedeaza numai dupa adiminstrarea latelui muls sau praf cu biberonul

1-alaptare-prematuri-1494-b

Informatii cu privire la aceasta situatie:

Cu cat un copil este nascut mai inainte de varsta de 37 de saptamani, are predispozitie sa nu fie pregatit pentru efortul de a suge la san.

Daca enumeram in ordinea efortului depus de nou nascut in timpul alimementatiei putem spune ca:

  • alimentatia cu sonda de gavaj este cea mai simpla forma de alimentare a sugarului introducand o sonda pana in stomacelul acestuia, in acest fel, efortul de alimentare este minim
  • alimnatia cu seringa-este urmatoarea etapa, consuma mai multa  energie  ca la sonda, dar mult mai putina decat la bibron  si considerabil mai putina decat la san
  • alimentatia cu biberonul- in ingrijirea copilului nascut prematur ca varsta de gestatie sau ca greutate, aceste etape sunt foarte importante, intrucat consumul de energie prin alimentatie poate sa afecteze starea generala de sanatate a sugarului: scaderea saturatiei de oxigen, crestere ingreutate ingreunata
  • ultima etapa este alimenatia la san, care se face progresiv, un timp limitat initial, pentru a se vedea daca efortul de supt ii afecteaza starea de activitate

Medicul neonatolog sau asistenta pediatra pot evalua in functie de tonusul copilului, efortul respirator, starea de somnolenta aparuta in timpul suptului daca acesta este pregatit pentru o anume alimentatie din cele enumerate mai sus si se stabileste un plan personalizat de alimentaie si de introducere a alimentatiei la san.

De multe ori mamicile isi doresc ca bebelusii sa fie alimenttai la san si pot mentine copilul prematur sau cu o greutate mai mica de 2900 de grame, mai mult decat pot capacitatea lor fizica.

Se poate observa ca micutul este somnolent, sta foarte putin timp si adoarme sau sta mult timp la san si apoi doarme mai mult de trei ore si este greu de trezit.

Sugarul nascut prematur sau nascut la termen dar cu o greutate mai mica de 2900 grame, il incadram intr-o situatie speciala in alaptare si nu putem sa spunem ca planurile general valabile, informatiile expuse in diverse medii, functioneaza si in acest caz.

Pentru a fi alimentat la san se va face planul personalizat urmarindu-se starea generala de sanatate a copilului, greutatea, numarul de scutece ude, numarul de scaune.

Exista copilasi care se pot adapta cu usurinta la san, dar altii au nevoie sa fie alimentati cu lapte muls sau lapte praf la biberon sau la seringa.

Acest mod de alimentare se mentine pana cand sugarul este capabil sa depuna efortul de supt, dar de cele mai multe ori sunt apti sa suga exclusiv la san dupa ce au depasit 3000 de grame sau au ajuns la varsta de gestatie la care ar fi trebuit sa se nasca.

Din pacate,

Un copil alimentat la seringa sau la biberon poate sa perceapa aceasta metoda de alimentare ca fiind cea care i se potriveste,

cu care se invata si poate refuza sanul sau se poate deforma atasarea la san, copilul nestiind cum sa suga din san, dat fiind ca suptul la seringa sau biberon implica intr-un mod diferit musculatura limbii si a cavitatii bucale.

Aceasta este situatia cand este nevoie de prezenta unui consultant in lactatie pentru a stabili planul presonalizat de alimenatie, pentru siguranta copilului dar si pentru a mentine relatia cu sanul, cat si pentru a stabili un plan de readucere a sugarului la san, in conditii de siguranta, astfel incat acesta sa aiba o curba ascendenta in greutate.”

Liliana Tudose
Educator prenatal Lamaze, Doula la nastere
Psiholog, Consilier in alaptare

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii