alaptarea

 Una din cele mai comune probleme a nou-nascutului si a lauzei este lipsa atasamentului la san a copilului.

Mamele, de obicei, zic ca dupa mai multe incercari, copilul va adormi (ceea ce in realitate inseamna ca micutul se va inchide in lumea lui) sau va deveni confuz. Adormirea nu este altceva de un blocaj neurologic.

Desi suna ingrijorator, nu este altceva decat un raspuns firesc al supra-stimularii sau frustrarii. Copilul aproape ca devine „Zen”, adica isi blocheaza orice stimuli exteriori care il supara.

Uneori mamele spun ca, desi bebelusul se ataseaza la san, devine extrem de obositor si dureros datorita pozitiei incorecte sau a atasarii incorecte la san. Dupa cateva minute de stat la san, bebelusul devine confuz sau frustrat iar sfarcurile mamei devin inflamate.

Pe cat de natural este alaptatul, pentru unii bebelusi, din motive necunoscute, atasarea la san nu vine natural.

Pentru o alaptare corecta, limba trebuie sa fie pozitionata corect in gura. Bebelusul trebuie sa poata tine gura larg deschisa, limba sa fie relaxata si intinsa pana la buza inferioara.

Practic, limba trebuie sa fie in pozitie joasa si alungita asa incat, sa se ataseze corect de sanul mamei. Daca un bebelus nu a invatat sa se pozitioneze corect sau are un stil dezorganizat de supt, nu va putea sa extraga corect laptele din san, lucru care va duce la sfarcuri imflamate, cresteri modeste in greutate, confuzie.

Daca vad un bebelus care are probleme de atasare, primul pas este sa determin de unde vine problema: de la mama sau de la el.

Daca problema este la mama, doar corectand pozitia bebelusului de obicei se rezolva.In lumea lactatiei exista o zicala: „Imbratiseaza-l de la nas la obraz”. Ce inseamna asta?

Pentru ca bebelusul sa poata efectua atasarea, mama trebuie sa se asigure ca bebelusul sta cu burtica in dreptul burticii mamei, apoi mama isi face sanul aproape ca un sandvis si isi strecoara sfarcul intr-o miscare oblica spre jos, de la nas la obraz, iar cand bebelusul deschide larg gura, ea va „imbratisa” bebelusul cu sanul ei. Facand asta, reuseste sa introduca cat mai mult san in gura bebelusului si isi va mari sansele de a avea o atasare solida si comfortabila.

Totusi unii bebelusi au guri mai mici sau un fren care impiedica deschiderea optima a gurii.

Motivele sunt multiple: fie varsta gestationala a copilului sau anatomia gurii. Daca copilul are sub 39 de saptamani cand se naste, alaptatul este mai dificil. De aceea se subliniaza de catre toti medicii ginecologi ca mama sa pastreze copilul pana la cel putin 39 de saptamani.

Unul din primele lucruri pe care le puteti face este sa folositi o protectie de sfarc, pentru a permite bebelusului sa apuce mai mult din san. Folositi totusi ghidurile de intrebuintare a protectiilor de sfarcuri pentru a va asigura ca nu va vor afecta cantitatea de lapte. Purtate corect, protectiile de san va pot fi de mare folos.

Una din cele mai bune strategii pentru a permite copilului sa se ataseze corect este sa antrenati bebelusul in cum sa suga folosind asa zisa metoda de antrenament la supt. In cazuri extreme un terapeut ar trebui consultat pentru a se asigura ca toate aspectele suptului sunt evaluate.

In cazuri mai putin grave, pasii urmatori va pot ajuta sa corectati un supt dezorganizat, prin creearea unei atasari mai bune:

  1. De indata ce bebelusul incepe sa dea semne ca vrea sa manance, pregateste-te sa il hranesti. Nu astepta pana cand bebe incepe sa planga. Plansul este deja un semn tardiv si iti va fi foarte dificil sa il atasezi cand el deja este foarte flamand.
  2. Tine-ti bebelusul in poala, in pozitie sezand, sprijinindu-i capul in palma mainii tale.
  3. Cu mainile curate, introdu degetul aratator, cu palma in sus, in gura bebelusului, aproape de valul palatin.Ai grija sa nu ii introduci degetul prea adanc, pentru ca exista pericolul de a se inneca sau a voma.
  4. Atinge gentil cerul gurii pentru a-l incuraja sa inceap sa suga. De indata ce simti ca a inceput sa suga, indreapta degetul.
  5. Bebelusul trebuie sa iti cuprinda degetul cu limba. Cu degetul aratator in pozitie dreapta( aplicand o presiune usoara pe partea din spate a limbii), trage in jos buza inferioara. Limba bebelusului ar trebui sa fie lasata in jos, cu marginile limbii infasurate in jurul degetului tau.
  6. Dupa ce ai verificat pozitia limbii, asigura-te ca buzele sunt infasurate pe langa deget. Daca buzele par ca ar fi orientate inauntru nu va putea suge corect.
  7. Permite bebelusului tau sa iti suga degetul pentru un minut sau doua in timp ce impingi in jos spre obraz pentru a permite limbii sa se extinda mai mult. Impinge in mod gentil in fata si in jos,  in timp ce bebe continua sa suga.
  8. Odata ce simti ca limba bebelusului s-a relaxat intr-o pozitie inferioara si in fata  si are un ritm de supt bun, tu si bebelusul tau ar trebui sa fiti gata sa va puteti atasa. Asigura-te ca ai o perna de sprijin, adu bebe langa san si intinde-te cand esti atasata de bebelusul tau.

 

Nu te lasa descurajata daca bebe nu se ataseaza imediat. S-ar putea sa ai nevoie de mai multe incercari si antrenamente pana cand se va obisnui cu noua amplasare a limbii.

Ca fiecare exercitiu: cu cat il faci mai des cu atat devine mai usor !

 

Sursa: http://www.justbreastfeeding.com/sore-nipple-management/suck-training-tool-breastfed-baby/

 

Traducere: Cialicu Daniel,  este  taticul care s-a oferit voluntar sa ne ajute cu traducerea acestui articol. Ii multumim frumos!

„A făcut- o pentru mine și mai ales pentru dvs si mamicile BB Center, pentru ca nu a uitat momentele in care nu știa ce sa îmi mai facă pentru a nu mai plânge de durere, neputință de a alăptat exclusiv. Dvs ați venit și m-ați ajutat mult”. Alina Cicalicu

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>