8242660_orig

Impulsul de a impinge este o reactie involuntara la presiunea exercitata de bebelus asupra planseului pelvian.

Impulsul este caracterizat printr-o senzatie de presiune si miscare a bebelusului adanc in pelvis, care provoaca o nevoie irezistibila de a impinge sau de a se screme.

Unele femei au impresia ca trebuie sa aiba un scaun atunci cand simt pentru prima oara acest impuls.

Cand simtiti impulsul de a a impinge in travaliu, fie va veti tine respiratia, fie veti emite niste sunete mormaite in timp ce respirati, fie veti avea o respiratie impiedicata.

In acest moment, trebuie sa rugati asistenta sau moasa sa verifice dilatatia.

In cazul in care colul este complet dilatat, puteti in general sa incepeti sa impingeti cand simtiti nevoia.

Daca nu este complet dilatat, ci este foarte subtire, moale si elastic, trebuie sa impingeti doar atat cat sa satisfaceti nevoia. In cazul in care colul mai are inca o zona ingrosata ar putea fi nevoie sa evitati cu totul sa impingeti, pana la dilatarea completa a acestuia.

In caz contrar, colul se poate tumefia si s-ar incetini progresia travaliului.

Chiar daca uneori este foarte greu si incomod sa te abtii sa impingi atunci simti o nevoie foarte puternica, nu este daunator sa amanati acest lucru pana la dilatarea completa a colului uterin.

Cum sa evitati impingerea daca este nevoie

Daca aveti un impuls prematur de a impinge, ridicati barbia sau arcuiti-va spatele astfel incat sa evitati incovoierea trunchiului inainte si apasarea cu toracele peste uter.

Puteti fie sa insiprati si sa expirati profund, fie sa suflati superficial pana cand nevoia se reduce.

Poate fi util sa vocalizati in acvest moment, spunand sau cantand de-a dreptul , ” puh, puh, puh “ sau ” huu huu huu “.

Apoi folositi tehnica respiratorie aleasa pentru restul contractiei.

Aceasta tehnica nu face sa dispara puternica nevoie de a impinge, nici nu impiedica uterul sa impinga. Tot ceea ce poate face este sa va impiedice sa va adaugati propria forta la efortul de impingere.

Anumite pozitii – cum ar fi cea culcata pe o parte, in patru labe sau cu genunchii la piept – pot reduce adesea impulsul prematur de a impinge sau pot usura depasirea cu bine a acestuia.

Cum sa exersati evitarea impingerii in travaliu

Cand exersati tipurile de respiratii, introduceti uneori si un impuls imaginar de a impinge.

Tineti-va respiratia sau mormaiti cand respirati , astfel incat si partenerul sa poata invata ce are de facut.

Cand el/ea recunoaste acest impuls de a impinge, va poate reaminti sa va ridicati barbia si sa adoptati tehnica “sufla sufla sufla” sau ” gafait gafait gafait” pana la trecerea impulsului imaginar.

Respiratia in expulzie ( perioada a 2 a)

Dupa dilatarea completa a colului uterin, incepe cea de-a doua perioada a travaliului.

Puteti simti – sau nu – o neovie imediata de a impinge in timpul contractiilor. Distanta si viteza cu care coboara bebelusul, localizarea si pozitia lui in interiorului baazinului, pozitia corpului si alti factori vor determina daca aceasta nevoie apare imediat sau dupa o scurta odihna.

De obicei, dupa un timp sau dupa schimbarea pozitiei in stat pe vine ori sezand, aceasta perioada de repaus din cadrul perioadei a doua se termina, iar nevoia de a impinge creste.

Reactiile la contractiile perioadei a doua depind de senzatiile pe care le aveti.

Veti simti probabil mai multe valuri- nevoie puternica, irezistibila, de a impinge – in cadrul fiecarei contractii.

Fiecare astfel de val dureaza cateva secunde.

Pur si simplu respirati, folosind orice ritm care va convine, pana cand simtiti nevoia de a impinge si corpul incepe sa faca acest lucru.

Reactionati impingand atata vreme cat simtiti nevoia. Apoi respirati superficial, fie pana la aparitia unui alt val, fie pana cand contractia ia sfarsit.

Veti impinge probabil de 3-5 ori la fiecare contractie, fiecare efort durand aproximativ 5-7 secunde.

Profitati de prilejul de a va odihni si relaxati-va intre contractii.

Acest tip de impingere se numeste ” impingere spontana”. Aceasta este recomandata cand travaliul avanseaza normal, iar femeia nu a primit niciun fel de anestezie.

Impingerea spontana poate fi imposibila daca s-a folosit anesteezie, deoare aceasta diminueaza senzatiile de screamat si capacitatea de a impinge eficient.

Daca ati primit anestezie, asistenta sau sustinatorul va va instrui cand si unde sa impingeti. Aceasta se numeste ” impingere directionata”

Cand exersati tehnicile de impingere pentru perioada a doua a travaliului, nu trebuie sa impingeti in jos cu putere, ci doar suficient pentru a simti cum bombeaza planseul pelvian.

Pentru a exersa mai eficient, imaginati-va ce se va intampla cand veti impinge in travaliul real.

Vizualizati copilul coborand si rotindu-se, pentru a va aminti importanta relaxarii si bombarii planseului pelvian.

Poziti pentru perioada a doua

Tot asa cum miscarea si schimbarea pozitiilor va pot ajuta pentru cresterea confortului si avansarea travaliului in prima perioada, ele pot fi benefice si in perioada a 2 a.

Poztiile pe care le veti folosi depinde de mai multi factori, printre care viteza si usurinta nasterii.

Daca bebelusul soseste rapid, e posibil sa nu aveti timpul sau dorinta de a ava schimba pozitia; totusi, daca perioada a 2 a este lenta, veti avea prilejul sa le incercati pe toate.

Si alti factori influenteaza alegerea pozitiilor pe care le veti incerca, inclusiv preferintele specialistului care va ingrijeste si dorinta si libertatea de miscare.

Monitoarele electronice fetale, cateterele, anestezicele, perfuziile si paturile inguste descurajeaza mobilitatea, insa cu ajutor si incurajare va puteti misca in siguranta si puteti adopta pozitii mai favorabile.

Discutati pozitiile de tragvaliu cand va pregatiti planul de nastere.

Chiar daca cei mai multi medici si moase sunt obisnuiti cu pozitia semisezanda, ei va pot lasa sa incercati si alte pozitii, daca le cereti acest lucru.

Ei pot fi mai putin flexibili pe masura ce nasterea se aproprie, moment in care persoana care va asista va poate ruga adoptati pozitia cea mai familiara pentru aceasta.

Impingerea spontana ( respiratia in expulzie) Cum sa folositi impingerea spontana in travaliu

1. La inceputul contractiei, demarati o tehnica respiratorie si incercati sa eliberati toata tensiunea inutila in timp ce expirati.

2. Concentrati-va asupra bebelusului care coboara si iese sau asupra unei alte imagini pozitive.

3. Lasati-va ghidata de contractie in ceea ce priveste ritmul si profunzimea respiratiei. Atunci cand nu puteti rezista dorintei de a impinge, impingeti sau scremeti-va in timp ce va tineti respiratia sau expirati lent mormaind sau vocalizand, dupa preferinte.

Cel mai important din toate, relaxasati-va planseul pelvian.

Ajutati-va bebelusul sa coboare eliberand orice tensiune din perineu. Puteti avea nevoie sa vi se reaminteasca sa incercati sa va relaxati perineul.

4. Expirati complet atunci cand aveti nevoie si inspirati si expirati pana cand nevoia de a impinge reapare. Apoi, participati din nou la efortul de impingere.

Cat de tare impingeti depinde de senzatiile pe care le aveti. Veti continua in acest fel pana la sfarsitul contractiei. Nevoia de a impinge ivne si pleaca in valuri in timpul contractiei, lasandu-va timp intre ele sa ” respirati pentru bebelus” .

5. La sfarsitul contractiei, culcati-va pe o parte, asezati-va sau ridicati-va de pe vine, incet, si respirati de 1-2 ori pentru relaxare.

Evitarea impingerii in timpul iesirii capului bebelusului

Respiratia si impingerea mai sus descrise vor continua la fiecare contractie, pana cand mare parte a capului copilului devine vizibila, moment in care veti simti cum se intind si va ard tesuturile din portiunea inferioara a vaginului.

In acest stadiu, poate fi necesar sa incetati sa mai impingeti, pentru a permite vaginului si perineului sa se intinda treptat in jurul capului bebelusului care iese, pentru a reduce probabilitatea rupturii sau a unei nasteri prea rapide.

Daca senzatia de intindere si arsura este un semnal clar sa intrerupeti efortul de impingere, medicul sau moasa va vor da si instructiuni in acest stadiu, spundandu-va cand sa impingeti si cand sa suflati pentru a inceta sa impingeti.

Pentru a evita sa impingeti, suflati asa cum ati facut-o pentru a evita nevoia de a impinge, pana cand nevoia dispare sau pana cand vi se spune sa impingeti din nou.

Impignerea directionata

Descrierea anterioara a tehnicii de impingere din expulzie este bazata pe presupunerea ca veti simti o nevoie spontana de a impinge, care va va ghida felul in care reactionati la contractii.

Totusi, daca nu simtiti contractiile din cauza anesteziei sau daca nu simtiti nevoiad ea aimpinge, atunci poate fi nevoie sa urmati cateva instructiuni de impingere directionata.

Cum sa folositi impingerea directionata in travaliu

In aceasta tehnica persoana care va asista va spune cand, cata vreme si cat de tare sa impingeti.

1. La inceputul contractiei, respirati de 2-3 ori si cand vi se spune sa impingeti, inspirati si mentineti aerul inauntru. Aplecati-va inainte, cu barbia in piept, si impingeti, contractandu-va muschii abdominali.

2. Relaxati-va muschii planseului pelvian. Impingeti timp de 5-7 secunde. Expirati rapid, mai respirati de cateva ori si repetati acesti pasi pana la sfarsitul contractiei.

3. La sfarsitul contractiei, culcati-va pe spate sau luati pozitia sezanda, incet, odihniti-va si respirati normal.

Nota: Aceasta succesiune de pasi va continua la fiecare contractie, pana cand capul bebelusului va fi aproape iesit. In acest moment, medicul sau moasa va pot spune sa numai impingeti, pentru a permite bebelusului sa iasa lent prin deschizatura vaginala.

Dupa instructiunile persoanei care va asista, relaxati-va si dati tot aerul afara din plamani.

Gafaiti sau suflati rapid, daca este nevoei pentru a evita sa impingeti.

Cum sa exersati impingerea spontana si impingerea directiopnata pentru travaliu

Folositi sedintele de exercitii ca repetitii, parcurgand contractiile in modul deschis la impingerea spontana. Reamintiti-va importanta relaxarii perineului in timpul impingerii.

Cand exersati, impingeti doar atat cat sa simtiti cum bombeaza planseul pelvian.

In travaliul real, corpul va va ghida cat de tare sa impingeti. Unele femei gasesc util sa exerseze aceste tehnici de impingere in itimpul masajului perineal.

Pe langa aceasta, exersati uneori si impingerea directionata, partenerul numarand pana la 5 sau 7 cat va tineti respiratia. In travaliu, specialistul care va ingrijeste va poate instru cat de tare sa impingeti.

Sursa: Sarcina, nasterea si nou-nascutul – Penny Simkin Janet Whalley Ann Keppler 

 

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii