Fernand Lamaze
  • Pregatire fizica si emotionala pentru nastere

    In timpul sarcinii, veti dori sa va pregatiti fizic, emotional si intelectual travaliul, un ajutor imens poate fi reprezentat de utilizarea tehnicilor de relaxare, a respiratiei ritmate si diverselor alte masuri de calmare si pozitii ale corpului. Capitolul de fata cuprinde descrieri complete ale acestor tehnici, modalitati de adaptare a lor, precum si un ghid practic de pregatire pas cu pas a nasterii.


    Chiar daca aceste tehnici nu garanteaza o nastere fara dureri, ele pot ajuta la mentinerea durerii si stresului in limite controlabile in majoritatea travaliilor. De asemenea, ele stimuleaza progresia travaliului si va dau un sentiment mai asigurat de stapanire de sine in timpul acestei experiente.

    Pe langa sustinerea asigurata de partener si de alte persoane, aceste tehnici si ajustarile personale reprezinta resursele de care dispuneti in travaliu. Le puteti folosi in loc de, sau impreuna cu, analgezice si alte interventii.

    Folosind aceste tehnici si implicandu-va total, nasterea copilului poate deveni un prilej de multumire, emotie si implinire – o experienta de care va veti aminti cu satisfactie, mandrie si bucurie.

    Perspectiva istorica

    Incepand din anii 20, eforturile a numerosi oameni remarcabili s-au concretizat in punerea la punct a metodelor folosite astazi pentru favorizarea relaxarii, reducerea stresului, calmarea durerilor din travaliu, stimularea progresiei travaliului si intarirea legaturii parinte-copil inca din primele clipe.
    Grantly Dick-Read, un medic obstetrician englez, a studiat si promovat activ nasterea naturala intre anii 20-50. El isi invata pacientele ca, atunci cand femeia se teme de travaliu, ea devine incordata si astfel isi amplifica durerile.

    Cu cat simte mai multa durere, cu atat se sperie mai tare, iar acest ciclu se perpetueaza si se intensifica tot mai mult. Pentru intreruperea acestui cerc vicios, el recomanda masuri de educatie, relaxare si o respiratie abdominala controlata.

    Lamaze – metoda psihoprofilactica
    In anii 50, dr. Fernand Lamaze, un medic francez, a pus la punct metoda sa psihoprofilactica, o adaptare proprie a unor metode folosite de medicii sovietici. Ea se bazeaza pe teoriile reflexelor conditionate ale lui Ivan Pavlov. Psihoprofilaxia, care inseamna literalmente: “prevenirea mentala”, implica utilizarea unor tehnici de distragere a atentiei in timpul contractiilor, pentru a reduce perceptia durerii sau disconfortului. Aceste tehnici includ diverse scheme de respiratie toracica asupra unui obiect.

    Lamaze populaarizata in Statele Unite

    Elisabeth Bing, fizioterapeuta, si Marjorie Karmel, o viitoare mama, ambele instruite de dr.Lamaze in Franta, au introdus si popularizat metoda Lamaze in Statele Unite. Ele au contribuit la infiintarea Societatii Americane de Psihoprofilaxie in Obstetrica, numita astazi “Lamaze International”. Societatea promoveaza metoda Lamaze prin instruirea si certificarea de profesori, precum si prin educarea parintilor si personalului medical. Cu trecerea anilor, metoda Lamaze a evoluat si a devenit mai flexibila, oferind astazi o mare varietate de tehnici de a face fata travaliului.

    Metoda Bradley
    In anii 50-60, Robert Bradley, un medic american, a promovat si perfectionat metodele lui Dick-Read. Contributia majora a lui Bradley, totusi, a constat in incurajarea participarii sotilor ca antrenori de travaliu. Ideea lui, ca la nastere sa fie implicat sotul, tatal copilului sau alte persoane dragi, a sfarsit prin a deveni regula in majoritatea spitalelor nord-americane, iar cursurile de educatie prenatala au inceput sa includa cupluri in locul doar al viitoarelor mame.

    Bradley a fondat Academia Americana a Nasterii Antrenate de Soti, pentru instruirea de profesori si promovarea metodei Bradley.

    Metodele Kitzinger

    Incepand din anii 60, Sheila Kitzinger, antropolog si educator prenatal englez, a influentat modul de pregatire a nasterii in intreaga lume prin abordarea ei psihosexuala. Ea a descris nasterea ca pe un eveniment deosebit de personal, sexual si social. Metodele Kitzinger pun accentul pe constientizarea corpului, tehnici de relaxare inovatoare si scheme de respiratie speciale.
    In anii 60, vocea consumatorilor a inceput sa fie tot mai puternica in legatura cu ingrijirile maternale, prin formarea Asociatiei internationale de Educatie Prenatala , ai carei membri promoveaza conceptele de ingrijiri maternale centrate pe familie si de “libertatea de optiune, pe baza cunoasterii alternativelor”.

    ICEA certifica profesori dar, spre deosebire de “Lamaze international”, nu promoveaza o metoda anume de pregatire a nasterii. In anii 70, miscarea pentru nasterea naturala a inceput sa analizeze si sa critice practicile obstetricale convenitonale si sa puna mai mult accent pe strategi fiziologice si psihologice naturale. Diversele metode de educatie prenatala au inceput sa incorporeze invataturile si rezultatele cercetarilor mai multor lideri si specialisti in ingrijirile maternale.

    Printre acestea se numarau idei precum lasarea mamei sa paraseasca patul in timpul travaliului si recurgerea la pozitia ridicata pentru a stimula progresia travaliului; un contact mai mare intre parinti si nou nascut; manipularea mai blanda a impactului obstetrical si psihologic al sustinerii in timpul tracaliului, al mediului apropiat de cel familiai si a libertatii mamei de a se comporta spontan.

    Centrele de nastere

    Catre sfarsitul anilor 1970, interesul consumatorilor in ceea ce priveste nasterea si mositul la domiciliu si drepturile parintilor a inceput sa creasca. Anii 80 au adus cu ei mediul apropiat de cel familiai pentru nastere, inclusiv centrele de nastere extraspitalicesti si camere de nastere mai atragatoare in spitale. De asemenea, profesiunea de moasa a inceput sa cunoasca o expansiune rapida , ca reactie la cererea consumatorilor.

     

    Practici conventionale-erau ineficiente

    Cercetarile stiintifice au arat ca numeroase practici maternale conventionale erau ineficiente, costisitoare sau chiar daunatoare. Toate aceste elemente au pregatit terenul pentru schimbare. Asociatia de Psihologie Pre- si Perinatala din America a fost fondata de Thomas Verny si David Chamberlain. Aceasta asociatie a reunit persoane interesate din diverse profesiuni, cu scopul de a imbunatati intelegerea si ingrijirea fatului si nou nascutului.

    ” Initiativa favorabila bebelusului”

     

    In stradania de a imbunatati starea de sanatate a celor mai tineri cetateni ai lumii, Natiunile Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii au adoptat ” Initiativa favorabila bebelusului” . Scopul acestei initiative era cresterea numarului de femei care aleg sa alapteze la san si introducerea unor masuri suplimentare de imbunatatire a sanatatii sugarilor, atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.

    Tot in anii 80, cursurile de educatie prenatala asigurate de educatori prenatali independeti au inceput sa cunoasca un declin, pe masura ce spitalele au inceput sa ofere propriile cursuri prenatale.

    In cursurile oferite de spitale, accentul era pus mai mult pe justificarea practicilor maternitatilor si a filosofiei fiecarui spital sponsor, decat pe pregatirea nasterii naturale.

    Anii 90 au marcat reducerea unor practici obstetricale obisnuite- precum epiziotomia de rutina, administrarea de rutina a lichidelor pe cale intravenoasa si repetarea de rutina a cezarienei- pe masura raspandirii pe scara larga a unor noi metode de inducere a travaliului, a unor medicamente mai sigure si a unor mijloace mai sigure de calmare a durerilor.

    Organizatia “Doulas of North America” a fost fondata in 1992 de Annie Kennedy, John Kennell, Marshall si Phyllis Klaus si Penny Simkin. Scopul acestei oraganizatii este de a imbunatati ingrijirile maternale si relatiile parinte-sugar, prin asigurarea unei sustineri emotionale continue de catre o doula pe intreaga durata a travaliului, pentru orice femeie sau cuplu care doresc acest lucru.

    In 1994 , sub conducerea “Lamaze International” , Coalitia pentru Imbunatatirea Serviciilor maternale (CIMS) – reprezentand 30 de organizatii nationale ale moaselor, asistentelor din maternitati, educatorilor prenatali, doula, consultantilor in probleme de lactatie si altele- s-a reunit pentru a incepe lucrul la “Initiativa favorabila mamei”.

    Aceasta initiativa promoveaza un model de ingrijiri maternale centrat pe viitoarea mama, bazat pe cercetari , cu eficienta economica, focalizat pe prevenirea si mentinerea sanatatii.
    Pe de alta parte, in anii 90 participarea la cursurile prenatale s-a redus.

    Educatorii prenatali, confruntati cu scadearea numarului de inscrieri la cursuri, si-au dat seama ca strategia lor nu satisfacea nevoile cuplurilor din ce in ce mai ocupate, care asteptau un copil. Multi educatori si-au scurtat cursurile; unii au oferit pachete de 1-2 zile in weekenduri. Totusi, in acest mod, informatii importante au fost lasate pe dinafara. Numerosi viitori parinti au renuntat sa mai participe la luarea deciziilor in timpul nasterii, lasand acest lucru in seama profesionistilor.

    Unii s-au indreptat catre alte surse – Internet , carti, casete video – pentru a avea acces la multe dintre informatiile si dezbateriile care in trecut reprezentasera o parte importanta a cursurilor prenatale.

    La ora actuala, liderii in educatia prenatala,prezinta informatia intr-o forma adecvata stilului de viata si stilului de invatare al noilor generatii de viitori parinti.

    Scopul este de a asigura participarea increzatoare si in cunostinta de cauza a femeilor si partenerilor lor la experienta nasterii unui copil si la ingrijirile maternale.

     

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>