Este inca nevoie de informare, mereu este si eu am nevoie

Sunt de atatia ani in aceasta lume a nasterii si alaptarii incat, uneori, am impresia ca nu mai am nimic de zis, ca tot ceea ce stiu eu, ce am invatat eu, am dat deja mai departe in multele conferinte , grupuri de sprijin, consilieri in alaptare pe care le-am sustinut in Constanta.

Dar, se pare ca suntem doar in comunitate, iar schimbarea vine pas cu pas. Sunt orase unde parintii au inca nevoie de informatie, iar ultimele studii din domeniul lactatiei, le sunt de folos si cadrelor medicale.

Am ales ca in acest an fim prezenti in Tulcea si Galati, intrucat ne dorim a deschide puncte de lucru si in aceste orase.

Oamenii au nevoie :

  • sa se stranga la un loc
  • sa se sprijine reciproc
  • sa fie in permanenta la curent cu ultimele studii
  • sa fie in contact cu profesionistii

Tulcea o comunitate care se incheaga in sprijinul ajutorului reciproc de la mama, pentru mama

O sala plina de mamici si gravidute. Razlet, tatici si bunic (venit sa o ajute pe mamica)-dar stim acest lucru, asa am inceput si in Constanta-taticii au avut initial o retinere de a participa la actiuni care par sa aiba legatura cu femeia, dar in realitate, are legatura cu pruncul lor, cel din brate sau cel care se va naste.

In sala au fost mamici care si-au dorit sa-si inteleaga experienta in alaptare. Gravidutele notau.

Exista mamici informate

Aceste mamici sunt active pe grupurile de suport in alaptare si sunt dispuse sa dea mai departe din exerienta lor. Ele aveau spiritul pe care noi il promovam:

“Orice problema in alaptare are solutie”

Le-am simtit determinate si prin cateva intrebari adresate, mi-am dat seama ca lor nu le-au fost familiar “Cele mai frecvente greseli in alaptare”

Medici pediatri, neonatologi, medici de familie, asistente medicale erau prezenti in sala

Probabil ca, eu insami, am ramas si mi-am dorit sa pastrez acest spirit deschis al tulcenilor, al comunitatii mici, al oamenilor care vin cu inima deschisa.

Nu mi-am dat seama cand au trecut anii de la inceputurile mele:

1991-Anul de stagiu ca asistenta pediatra in sectia de nou nascuti a Spitalului Judetean Tulcea

Dr. Bibic Roxana-Medic Coordonator Sectia neonatologie a Spitalului Judetean Tulcea

Am purtat un dialog constructiv pentru mamicile din Tulcea si in acest fel, ele au aflat despre saloanele pentru mama si bebe (rooming-in) existente in cadrul spitalului si despre beneficiile acestui sistem.

De asemenea, au fost abordate subiecte concrete pe care le-au intampinat cadrele medicale in relatie cu mamicile, iar discutiile ne-au indreptat catre necesitatea realizarii unei Scoli a mamei in Tulcea.

Nasterea naturala si operatia cezariana in contextual unitatii spitalicesti locale au fost prezentate cu informatii medicale in sprijinul alaptarii in functie de modul in care va naste o femeie.

Nou nascutul, mama si relatiile dintre cele doua sectii de neonatologie si obstetrica-ginecologie, cat si sectia ATI, au fost prezentate intr-un context favorabil debutului initerii alaptarii.

Au fost abordate si anumite situatii care, in acest moment, nu pot fi rezolvate datorita spatierii din structura spitalului: sectia de reanimare este intr-un tronson separat, iar nou-nascutul nu poate fi alaptat in aceasta perioada, 24 de ore. Am oferit solutii pentru aceasta situatie pentru debutul secretiei de lapte, cat si pentru initierea alaptarii, dar si planul pentru a se mentine secretia de lapte.

Dr. Bibic Roxana-ne spune :

“Sectia de neonatologie a spitalului a obtinut fonduri pentru imbunatatirea conditiilor cat si pentru utilarea sectiei de reanimare neonatala cu aparatura performanta. Aceste lucrari vor incepe in cel mai scurt timp”

Draghici Anisoara-medic fiziokinetoterapeut-colaborator al sectiei de neonatologie

“Nou-nascutii intra in relatie cu mine in aceasta perioada a spitalizarii. In functie de situatie le arat mamicilor cum sa faca masajul bebelusilor, iar daca exista probleme speciale, acestea primesc sfaturi pentru miscarile necesare, ce muschi trebuie sa fie masati, iar dupa caz, ne intalnim si dupa externarea din maternitate

Dr. Anghel Rodica- medic pediatru

A fost prezenta in sala, alaturi de mamici, parte dintre ele deja aveau o relatie cu aceasta.

Doamna doctor face parte din inceputurile mele, iar pasi de deschidere si umanitate i-am invatat de la aceasta. Au trecut anii si mi-a placut sa redescopar acelasi om.

Un medic care sustine alaptarea si care intr-un dialog simplu cu o mamica a parut vehementa si cu multa inima in sfaturile pe care i le oferea cu privire la biberonul pe care mamica il introdusese in alimentatia micutului alaptat. Actuala si incantata de experientele mamicilor  care au nascut in alte tari, aducea mereu exemplele pozitive inspre motivarea noastra si schimbarea mamicilor din Romania si respectiv, a sistemului medical.

Dr. Anghel a fost invitata deja de o mica comunitate de mamici care s-a creat ad hoc, pentru a sustine un curs de diversificare

Dr. Dinica David Mihaela-medic de familie

Candva, acum 19 ani, cand pentru prima data s-a introdus in Romania conceptul de medic de familie, am facut pentru un an, parte din acest concept, impreuna cu dr. Dinica-David Mihaela-medic pediatru atunci.

Mi-a fost drag sa o revad, sa simt cum au trecut atatia ani si sa nu stim cand ne-au crescut copiii, cand medicul alaturi de care am avut experiente, revine deja cu nepotelul, cu nurorile.

Medicina de familie reprezinta baza alaptarii pe termen lung. Daca initierea se realizeaza in maternitate si putem avea un start bun sau nu, rolul medicului de familie este definitoriu in sustinerea mamicii pro alaptare pe termen lung.

 Psihoterapeut Sina Ilie, alaturi de fiica sa Thais Popa

Au fost alaturi de noi inca dinainte de organizarea acestui eveniment.

Cum ne-am cunoscut?

Thais impreuna cu micuta lor au venit in Constanta, in BB Center in cadrul unei consilieri in alaptare. In felul acesta am descoperit valori commune, am legat o prima relatie cu mama ei, psiholog Sina Ilie. Discutau despre necesitatea unui astfel de centru in Tulcea si mai mult, despre necesitatea unei comunitati de sprijin de la mama la mama sub influenta specialistilor: psihologi, medici, consilieri in alaptare, educatori prenatali.

Am simtit mobilizarea lor in organizare, dorinta de a creste in Tulcea comunitatea despre care vorbeam: alaturi de noi, ca si organizatori locali au fost doua suflete daruite-mama si fiica.

In cadrul evenimentului, Psihoterapeutul a discutat despre relatia mama -copil, despre atasament si despre influenta familiei extinse.

Un scop pe care l-au atins a fost organizarea primei intalniri a mamicilor care isi poarta bebelusii in sisteme de purtare ergonomice

 Partenerul principal al evenimentului Magazinul Cubio

Ea, simpla femeie -Cristina Enache, ne-a spus ca vine dintr-un oras unde astfel de conferinte de educatie si informare erau frecvente. Si-a dorit sa sustina desfasurarea evenimentelor pe care le organizeaza Asociatia Birth & Building Center deoarece considera ca Tulcea are nevoie de un suflu nou.

Magazinul era cunoscut de 80 % dintre cei care erau prezenti in sala, ei cumparau deja produsele BIO si le foloseau cu incredere.

De cand sunt in aceasta lume, a principiilor simple, a oamenilor simpli dar informati, mi-a placut sa vad ca exista o mare increngatura. Oameni care nu s-au revazut de multa vreme, se reintalnesc sub umbrela intalnirilor BB Center, oamenii care se intalnesc au cunostinte comune, intotdeauna se dezvolta discutii si se creeaza sentimental ca ne cunoastem de mult timp si petrecem timpul impreuna

Mi-am revazut colega veche, inca din timpul anilor de liceu, Liceul sanitar Constanta, Steluta Radu

Cu care am depanat anii care s-au scurs peste Tulcica noastra draga, cei 18 de cand sunt plecata.

In acest fel am realizat planuri pentru cursuri de formare pentru cadrele medicale  pe care Asociatia Birth & Building Center le va organiza in colaborare cu Ordinul Asistentilor Medicali

Pare o insiruire si e lung articolul?:)

Alina Florea-Director executiv  Asociatia Birth & Building Center

Ramona Aparaschivei-Manager Marketing Asociatia Birth & Building Center

Ana iulia Catalina Tudose-mombru fondator al asociatiei, student psihologie

Sunt de fiecare data prezente in organizarea evenimentelor anterior lor, in timpul desfasurarii, cat si dupa.

Fiindca un eveniment incheiat, pentru noi este o poarta pentru deschiderea altuia, pe drumul pe care am pornit, cel cu multe porti deschise primitor.

Cu drag,

This slideshow requires JavaScript.

Liliana Tudose

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii