1-Liliana-Tudose-BBCenter-3

Asa am inceput
In anul 2008 cand am inceput acest drum al pregatirii pentru nastere naturala si alaptare, eram extrem de incantata de tot ceea ce primeam, dar tot ceea ce invatasem in ghidurile mele de studii, nu isi gaseau corespondentul in Romania.
La inceput mi-a fost greu sa ma transpun dintr-un sistem medical in care ma formasem si cu ale carui practici ma invatasem, in unul in care totul parea sa fiu nou, dar atat de logic si de fascinant pentru mine.
Intotdeauna mi-a placut sa vad mai mult decat un act medical in tot ceea ce faceam, vedeam emotii, vedeam oamenii, de aceea am imbratisat cu mare avant tot ceea ce inseamna Lamaze intr-o lume a nasterii naturale venite din America, Olanda, Irlanda.
Aflam ca nasterea era diferita
Pentru ei nasterea era mai mult deact o interventie medicala, insemna familie, emotii, dezvoltarea psihoafectiva a bebelusului inca din primele momente ale nasterii.
Eram fascinata de trairile mamei si ale bebelusului, de conexiunea creata a acestuia cu mama si mediul in care traieste, cum se adapteaza si de toate laturile nedescoperite ale inceputului de drum ale unui micut pe care medicina il vedea doar din punct de vedere functional.
Cezariana era considerata egala nasterii naturale
Intr-o Romanie unde cezariana este modul ales de a naste, am invatat mai multe aspecte despre ce inseamna o nastere naturala, pentru o femeie care naste in Olanda la domiciliu, alta care naste in America si se lupta cu sistemul de sanatate sau o alta care naste la Viena.
In acest fel am devenit o ramanca care sustine cu ardoare dreptul femeii de a se bucura de nastere.
Aleg? Sau sunt presata sa aleg fiindca nu am ceea ce imi doresc?
In Romania, femeile alegeau cezariana fiindca era modul cel mai decent in care puteau naste in spitalele din Romania. Aveau siguranta nasterii cu medicul ales. Nu asteptau durerile nasterii. Se programa interventia chirurgicala si bebelusul se nastea, extras din cavitatea uterina.
Am fost intrebata de o mamica, devenita ulterior buna prietena, de ce promovez cu atata ardoare nasterea naturala. Ea alesese sa nasca prin cezariana. Alesese impacata. Frica de durere.
Poate fi un raspuns complex...
Gravida isi programeaza impreuna cu medicul ei o operatie cezariana.
Este acesta momentul ales al micutului sa se nasca?
Este pregatit copilul sa se nasca?
Se poate naste copilul imatur din punct de vedere respirator? Declansarea naturala a travaliului arata momentul ales de bebelus sa se nasca
O cezariana la rece aduce riscul unei imaturitati functionale a micutului nascut
In multe spitale de stat exista mici disensiuni intre obstetrica si neonatologie.
Obstetrica s-a format ca o mica afacere, o cezariana costa. Daca micutul se adapteaza mai greu, neonatologia este cea care intervine si poarta marea responsabilitate.
Este simplu pentru mama sa se opereze? Este dreptul ei?
In Romania chiar nu are acest drept, dar este o alta poveste! Dar cel mai simplu este pentru echipa sa intervina chirurgical.
In America, se povesteste despre operatia cezariana ca fiind o afacere
Lucrurile ar putea fi bune daca femeia care isi doreste cezariana si stabileste de comun acord cu medicul ei acest lucru, alege informat si impacata sa treaca prin aceasta experienta.
Dar cand vorbim despre manipularea femeii catre cezariana fiindca este mai comod pentru medic, este acelasi lucru?

Declarata in America, acum putem sa o declaram si in Romania?

Afacerea “operatia cezariana” prospera, iar gravidele nu stiu ca o intretin
Sunt intrebata de ce promovez cu ardoare nasterea naturala
Fiindca sunt convinsa ca este modul ales in care trebuie sa se nasca copilul.
Fiindca declansarea spontana a travaliului anunta ca micutul este pregatit sa se nasca din punct de vedere functional, iar nasterea naturala ii asigura tranzitia emotionala catre lumea externa, straina lui.
Prin nastere naturala se asigura continuitatea mediului intrauterin, se permite traversarea hormonilor de la mama la fat, astfel incat micutul sa nu se simta rupt de mama sa, ci doar sa simta o tranzitie impreuna cu mama sa.
Prin nastere naturala, micutul se simte imediat conectat la sanul mamei. Sanul inseamna tranzitia psihologica a acestuia. Sanul nu reprezinta numai aliment, inseamna continuitate-dragoste.
“O mama care se cezariaza, inseamna ca nu este o mama buna?” sunt intrebata.
Fiecare mama care alege un anumit mod de a naste are o anumita istorie personala, are anumite experiente care ii pot emotii sau ii creaza aspiratii pentru copilul sau.
A compara o mama care alege sa nasca natural cu o alta care se cezariaza la cerere este un act fara motivatie.
Suntem diferiti, reactionam diferit, ne dezvoltam diferit, avem valori care ne diferentiaza ca oameni.
Ca oameni, ne propunem anumite teluri, credem in anumite valori, alegem anumite cai de a ne indeplini visele.
Un vis il poti indeplini printr-un mijloc care te reprezinta numai pe tine, iti aduce satisfactii tie si familiei tale.
Orice femeie este o mama buna pentru copilul ei, indiferent de modul in care a ales sa nasca, sa il hraneasca, sa il educe.
Ea isi doreste ceea ce este mai bun pentru puiul ei. Stie. O face instinctiv.
Tu ti-ai descoperit instinctele?

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>