echo

Prima ecografie:a 10 a si a 13 a saptamana

Acest prim control are scopul de a confirma prezenta fatului si deci de a da certitudinea absoluta diagnosticului de sarcina.In plus, se poate confirma localizarea corecta a fatului in uter excluzand eventualele implantari extrauterine. Prin aceasta investigatie, se confirma si varsta gestionala corecta sau identificata, in cazul in care nu este cunoscuta .

Datarea se face masurand unii parametri dimensionali ai fatului, plecand de la presupunerea ca fiecarei varste gestionale ii corespunde o masura unica si precisa a acestor parametri.

 

Este exacta masuratoarea fetala?

In realitate, aceasta metoda nu este exacta, pentru ca dezvoltarea intrauterina are loc potrivit unor regului asemanatoare cu cele ale cresterii de dupa nastere: sunt posibile diverse curbe de crestere, cu o anumita diferenta intre indivizii de aceeasi varsta, legata de propiile caracteristici genetice.

Pe scurt, se poate avea aceeasi varsta, dar masuri diferite si la fel de normale, norma nefiind o valoare medie ci incadrarea intr-o fasie de posibilitati, chiar daca aceasta fasie , in primele saptamani, este foarte ingusta si tinde sa se largeasca odata cu continuarea sarcinii.

Unii specialisti in ecografie considera deci ca e mai corecta efectuarea datarii pe baze morfologice, adica pe baza gradului de maturizare a diverselor organe si aparate, dezvoltarea lor avand loc in aceeasi perioada la toata lumea, indiferent de masurile si de dimensiunile personale.

A 2 a ecografie: a 20 a si a 22 a saptamana

In aceasta perioada, toate organele sunt la sfarsitul formarii lor si suficient de mari pentr a fi observate cu claritate: este momentul in care ecografia permite o evaluare ampla si precisa a organismulu, in toate partile sale.

Fata de prima ecografie, vizibilitaatea se imbunatateste mult datorita prezentei abundente a lichidului amniotic, care faciliteaza transimisia ultrasunetelor.

 

A 3 a ecografie: a 30 a si a 34 a saptamana

Acest al treilea control are scopul de a evalua regularitatea cresterii copilului. Pentru aceasta se compara pe grafice speciale parametrii inregisrati in cursul celor trei controale.

Aceasta ultima ecografie ne da indicatii si asupra pozitiei pe care a luat.o copilul in apropierea nasterii. In cazul in care exista dubii asupra starii copilului sau daca sunt prezente unele afectiuni materne care ar putea compromite sanatatea fatului si deci cresterea lui normala, pot fi necesare ecografii suplimentare, asa zisele ecografii de nivelul doi, prin care se poate aprofunda studierea unor anumite organe.

Pana astazi, nu exista nicio informatie referitoare la daunele rezultate din folosirea ultrasunetelor pentru studierea copilului din uter.

Ceea ce stim este ca ultrasunelete pot fi nocive daca sunt folosite la intensitati mari si aplicate pe perioade indelungate.

Dozele utilizate in obstetrica sunt foarte joase: la aceste dozaje, expertii in domeniu au stabilit de comun acord ca folosirea ultrasunetelor este lipsita de riscuri.

Prudenta si un sentiment matur de neincredere in ceritudinile stiintei, dupa parerea noastra, ar trebui sa ne atentioneze, inca o data, sa nu abuzam de aparatele de diagnostic, chiar de cele considerate inofensive, stiind ca nu este imposibil ca unele descoperiri viitoare sa ne demonstreze contrariul.

Daca simti ca uneori aparatura iti creaza o stare de neincredere, poti sa te adresezi unei consilieri prenatale pentru a gasi echilibrul intre emotie si informatiile medicale pe car le-ai ptimit pana in acest moement.

Liliana Tudose

Edicator prenatal Lamaze, Consilier in alaptare

tel. 0746587456

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>