cum-evitam-confuzia-sanului-mamelonului

In perioada in care am lucrat in Africa de Sud, vedeam femei care mergeau pe strada cu copiii la san si care isi apasau sanul cu mainile.

Nu m-am gandit mult la asta pana ce o femeie din Chile a venit la clinica cu bebelusul ei si in timp ce alapta isi strangea sau comprima usor sanul.

 Am intrebat-o de ce face asta.

Primul ei raspuns a fost ca asa o sfatuise mama ei.

 Acesta este un motiv bun, avand in vedere ca informatiile cu privire la alaptare trecute de la o generatie la alta apartineau unor mame mai experimentate. Cand am intrebat de ce o sfatuise astfel mama ei, m-a privit ca si cum as fi fost de pe alta planeta si a spus :

 “Ca sa primeasca bebelusul mai mult lapte” .

Atunci mi-a picat fisa. Normal ca bebelusul primeste mai mult lapte! Este necesar sa stim cand bebelusul suge si cand nu suge.

Compresia nu trebuie folosita cand bebelusul suge foarte bine sau chiar destul de bine .

Dar, pe masura ce sug bebelusii vor suzeta tot mai mult si vor suge mai putin – acest lucru este normal fiind o reactie obisnuita la incetinirea fluxului de lapte.

Bineinteles, mamele pot avea mai multe reflexe de ejectie a laptelui in cadrul unei alaptari , astfel ca , chiar si atunci cand pare ca bebelusul suge tot mai greu poate incepe brusc sa suga din nou foarte bine pentru un timp.

Este important sa intelegem ca, in special in primele saptamani, bebelusii au tendinta sa reactioneze prin somn la un flux slab de lapte, chiar daca nu au mancat inca suficient.

 Dupa primele cateva saptamani, prefera sa se retraga decat sa adoarma.

Dar bebelusii sunt diferiti in reactiile lor in momente diferite si chiar in cadrul aceleiasi alaptari.

 Unii bebelusi se retrag atunci cand fluxul incetineste, chiar si in prima sau a doua saptamana, in timp ce altii au intotdeauna tendinta sa adoarma la san chiar si la patru luni sau mai multi.

Din acest motiv, recomandam ca mama sa aplice o compresie asupra sanului cand bebelusul suzeteaza, dar mai si suge cate ceva, astfel incat acesta sa nu devina prea somnoros sau sa se retraga de la san cand fluxul incetineste. Iata tehnica: – Asigurati-va ca faceti diferenta intre momentul in care bebelusul suge si cel in care sezeteaza.

Cand bebelusul sezeteaza in cea mai mare parte a timpului, dar ia totusi cateva pauze pe masura ce suge, puteti incepe compresia.

 Nu comprimati cand bebelusul nu suge deloc sau cand suge bine.

 Puneti degetul mare pe o parte a sanului si cele patru degete pe cealalta parte, cat mai de departe de areola.

Pe masura ce bebelusul suge, strangeti degetul mare si celelalte degete, comprimand sanul.

Presiunea trebuie sa fie ferma, dar nu dureroasa.

In cazul in care compresia functioneaza, bebelusul va incepe sa suga din nou. Mentineti o presiune constanta atata timp cat bebelusul suge, apoi eliberati cand vedeti ca nu mai suge nici macar cu compresia.

 Dupa ce ati eliberat presiunea, bebelusul se va opri probabil din supt.

Asteptati sa inceapa din nou – nu este nevoie sa il incurajati, va incepe de unul singur.

Daca bebelusul incepe sa suga si suge efectiv, nu este nevoie sa folositi compresia.

Cand vedeti ca bautul incetineste din nou, incepeti iarasi compresia.

Puteti continua in acest fel pana cand bebelusul adoarme si nu mai suge sau pana lasa sanul.

 Odata ce bebelusul nu mai suge nici macar cu folosirea compresiei, oferiti-i celalalt san

Repetati acelasi proces, folosind compresia cand bebelusul suge, dar nu primeste lapte.

 Cand nou nascutul nu suge de pe a doua aprte, nici macar cu folosirea compresiei, oferiti-i din nou primul san daca acesta pare interesat.

Daca mameloanele nu prezinta ragade, puteti continua sa schimbati sanii de mai multe ori, daca bebelusul doreste acest lucru.

Sanii produc lapte continuu, astfel ca bebelusul poate incepe sa suga din nou

Alaptarea pe intelesul tuturor

Jack NEWMAN

Contacteaza-ne

Comentarii

comentarii